Co možná nevíte a vědět byste měli …
Pomeranče se z téměř 500 odrůd dostává na evropský trh pouze 20 druhů. Podle vzhledu nelze snadno poznat ani odrůdu ani zralost pomeranče. Změna zabarvení ze zelené po oranžovou barvu probíhá pouze po několika chladných dnech zrání. V tropických pásmech tak mohou pomeranče zůstávat stále zelené.
Pomeranče se musejí skladovat pečlivě, protože jsou velmi náchylné na otlačení. Plody s porušenou kůrou se velmi rychle kazí.
Mezi ty nejlepší pomeranče patří zlatožluté sladké bezjádrové pomeranče se šťavnatou dužinou odrůdy Navel, označované často jako kubánské pomeranče.
Pomeranče jsou velice důležitým zdrojem vitaminu C, zvláště pak v zimním období. Obsahují přibližně 60mg tohoto vitaminu na 100g pomeranče. Dalším důležitým vitaminem, který pomeranče obsahují, jsou vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, draslík a stopové prvky.