Co možná nevíte, a vědět by jste měli …
Meruňky pocházejí původně ze Střední Asie a pěstovali se zde již kolem roku 3000 př.n.l. Odtud se v průběhu let dostali až do Evropy, kde byly až do 16.století považovány za broskev. Dnes je nejdůležitějším evropským producentem Turecko a Francie. Pěstují se ale také ve Švýcarsku, Rakousku, Pákistánu, Íránu, JAR, Chile, USA, Argentině, Austrálii.
Jednotlivé odrůdy meruněk se odlišují slupkou, která může být hladká, sametová a nebo drsná. Dužina je zlatožlutá nebo žlutá a u zralých plodů se snadno odděluje podél „švu“ od pecky.
Meruňky se vyznačují vynikajícími chuťovými vlastnostmi, obsahují velmi málo kyselin, vysoký podíl draslíku a karotenů, vitamin B a kyselinu listovou. Meruňky také posilují imunitní systém.
Tip pro Vás: Meruňky jsou výborné nejen čerstvé nebo sušené, ale i upravené do tekutého stavu 🙂