Co možná nevíte a vědět byste měli …
„Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí“ praví anglické přísloví.
Jablko je označováno za léčivé ovoce … obsahuje více než 30 různých minerálních látek a stopových prvků, např. provitamin A, vitamin B, kyselinu listovou, vitamin C a E, draslík. Pektin obsažený v jablkách není v žádném jiném plodu obsažen v takovém množství.
Původní domovinou jabloně byla Čína, odkud se později rozšířila do Evropy. Roubováním jabloní se zybývali už staří Římané. Dles známe více než 20.000 odrůd.
Látky obsažené v jablku působí jako přirozený prostředek proti revmatizmu, karboxylové kyseliny čistí zubní sklovinu, polyfenoly chrání před onemocněním srdce, krevního oběhu, pektin snižuje hladinu cholesterolu a váže škodlivé látky v těle, příznivě ovlivňuje zažívání….
Pamatujte: „An apple a day keeps the doctor away !“