Co možná nevíte a vědět byste měli …
Banány se nenechávají dozrát na mateřské rostlině Banánovníku, protože snadno pukají a ihned poté začínají hnít. Sklízejí se proto ještě zelené. První banány se objevili už roku 4000 př.n.l. a dnes existuje po celém světe více než 1000 různých odrůd banánů. V obchodech můžete narazit na ovocné banány – nejvýznamnější plody na trhu, červené banány – mají tmavou slupku a mírně načervenalou dužinu, baby banány – cukrové, s tenkou slupkou a jablkové banány – drobné (dorůstají jen asi 8-10 cm), s tenkou slupkou, jsou sladké ale zároveň mírně nakyslé. Trh u banánů rozeznává 7 stupňů zralosti, do obchodní sítě se dostávají banány stupně 4 až 5 – ještě zelené či lehce nazrálé. Stupeň 1 jsou banány zelené a tvrdé, stupeň 7 jsou banány plně zralé s drobnými hnědými skvrnami na slupce.
Banán je lehce stravitelný druh ovoce s vysokým obsahem sacharidů, je tzv. „svačinkou v hygienickém obalu“, rychle doplňují energii, regulují zažívání. I banány obsahují řadu minerálních látek a stopových prvků jako např. hořčík, draslík, fosfor, železo, provitamin A, vitamíny skupiny B, C a E
Náš Tip : Pokud potřebujete urychlit zrání banánů, zabalte je společně s jablkem do igelitového sáčku 🙂