Co možná nevíte a vědět byste měli…
Rajčata jsou z celosvětového hlediska po bramborách druhou nejvýznamější rostlinou z čeledi lilkovitých. Původní pravlastí rajčat je zřejmě Peru, Ekvádor a Mexiko. Dnes existuje celá řada odrůd, které se liší velikostí a tvarem. Nejoblíbenější jsou rajčata kulatá.
Zralá rajčata jsou opravdu „rajským darem“. Obsahují tři důležité antioxidanty: betakaroten, vitamin C, lykopen, dále pak provitamin A, zinek a chrom. Rajčata působí proti únavě, zlepšují náladu, jsou mimořádně silným antioxidantem, ovlivňují kvalitu a zdraví pokožky, zlepšují obranyschonost kůže a celého těla. Rajčata zřetelně zpomalují stárnutí buněk, zejména těch, které jsou nejvíce vnímavé k vlivům prostředí.
Intenzitu zabarvení plodů podporuje dostatek světla. Plody se sklízejí velmi šetrně a ne úplně zralé. Tyto plody pak nejlépe dozrávají na teplém, vlhkém a tmavém místě s vlhkostí vzduchu kolem 90%.
V žádném případě se nedoporučuje konzumovat nezralé plody, protože ty obsahují solanin, který může způsobovat bolesti hlavy a další zdravotní potíže.
Tip pro nákup: Rajčata špatně snášejí teploty pod 10st.C. Proto nepatří do chladničky.
Rajčata jsou našimi vitamíny pro Vaše zdraví a dobrou náladu !