Co možná nevíte a vědět byste měli …
Brokolice se jednoznačně řadí mezi tzv. „superzdravou zeleninu“. Je velice blízce příbuzná květáku, ale obsahuje o 60% více vitaminu C než květák a stejně jako u něj bylo brokolice vyšlechtěno mnoho barevných odrůd.
Je bohatá na vlákninu, betakaroten, vitamin C a E a kyselinu listovou. Brokolice je velmi silným antioxidantem, který snižuje hladinu volných radikálů a tím i riziko vzniku cévních onemocnění, podporuje celkovou obranyschopnost organizmu.
Obsahuje tolik vápníku jako mléko.
Brokolice by se neměla skladovat déle než 1 až 2 dny, protože poté ztrácí hodnotné minerální látky a vitamíny.
Tip pro Vás: Atraktivní sytě zelenou barvu si brokolice uchová pouze při správném způsobu tepelné úpravy. Pokud se zelená zelenina (sem patří také např. kapusta) nechá příliš dlouhou dobu v horké vodě zbarví se do šedozelena. Proto by se měla vařit při vysoké teplotě krátce bez pokličky nebo v páře.