Co možná nevíte a vědět byste měli …
Jahody byly v minulosti, podobně jako ananas považovány za královské ovoce.
Jahody, takové, jaké známe dnes, se poprvé objevily před cca 250 lety v Americe, před tím byly známy pouze jahody drobnoplodé lesní. Dodnes zůstává USA největším producentem jahod na světě, následuje ho Španělsko, Polsko, Německo a Francie. Jahoda, coby vitamín pro Vaše zdraví, by mohla jednoznačně konkurovat citrónu svým úctyhodným obsahem vitaminu C cca 60mg na 100g ovoce, k tomu ještě vysoký obsah kyseliny listové, vitaminu B, E a provitaminu A. Jahody svým obsahem minerálů, stopových prvků, jako např. vápník, hořčík, železo, mangan, výrazně posilují imunitu organizmu, snižují krevní tlak, pročišťují tělo a mysl, zahánějí únavu a nervozitu.
Tip pro nákup: jahody po sklizni už nedozrávají a vydrží čerstvé pouze 1 – 2 dny. Dobrou kvalitu a čerstvost poznáte podle sytě zabarvených lístků.